Geschiedenis van de kat

Om goed te kunnen bepalen wat een kat nodig heeft, is het belangrijk om een stukje geschiedenis en natuurlijk gedrag van het dier te kennen. 

Het wordt gedacht dat de gedomesticeerde kat van tegenwoordig afstamt van de Afrikaanse wilde kat. 
Al duizenden jaren geleden werden katten gehouden om de graanvoorraden te beschermen tegen aantasting van muizen en ratten. 

Van nature leven ze in groepen van verwante dieren. In tegenstelling tot andere groepsdieren zijn ze niet afhankelijk van deze sociale contacten en kunnen zij ook prima solitair leven. Contact met niet verwante katten wordt tot het minimum beperkt, toch kunnen ze vaak goed samenleven, mits daar voldoende ruimte voor is zodat ze elkaar ook uit de weg kunnen gaan. 
Het zijn territoriale dieren die hun territorium afbakenen door te sproeien of drollen onbegraven neer te leggen. Binnen hun eigen territorium zijn het echter erg schone dieren.
De communicatie gaat doormiddel van geur verspreiding. Dit kunnen zij doen door te sproeien, kopjes te geven, te krabben of hun staart tegen dingen aan te wrijven.

Het gehoor en gezichtsvermogen, behalve op korte afstand, zijn erg goed ontwikkeld. Ook in het duister kunnen zij erg goed zien. Hierdoor kunnen zij goed jagen op kleine prooidieren. Doordat de prooidieren klein zijn, is de kat ingesteld op meerdere kleine maaltijden per dag.

 

 

Huisvesting

Een kat heeft voldoende ruimte nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Zeker wanneer er meerdere katten in een huis komen te leven is het belangrijk dat ze allemaal hun eigen plekje hebben en de ruimte om elkaar te kunnen ontlopen. Ze scherpen hun nagels door te krabben, hierdoor mogen krabmogelijkheden zoals een krabpaal zeker niet ontbreken.

De voer en drink bak kunnen het beste niet bij elkaar in de buurt staan, omdat een kat graag op een andere plek drinkt dan waar hij eet. Ook moeten ze niet in de buurt van de kattenbak komen te staan, anders zou de kat kunnen weigeren om de kattenbak te gebruiken.
Voor het aantal kattenbakken is er de vuistregel: Aantal katten + 1. Zet de bakken op een vaste plek en in verschillende ruimtes als dit mogelijk is. Zo kan de kat altijd op een bak zonder dat de toegang door een andere kat geblokkeerd kan worden. 

Om hun natuurlijke jachtgedrag na te bootsen is het belangrijk dat de kat voldoende speeltjes heeft. Wissel de speeltjes ook met enige regelmaat af zodat de kat iets nieuws te ontdekken heeft en het niet saai wordt. Het is natuurlijk ook onwijs leuk om samen met je kat te spelen, hiervoor zijn mooie hengeltjes te koop. Ook zijn er denkspelletjes voor de kat waar voer in verwerkt kan worden. Op deze manier moeten ze, net als met jagen, werken voor hun eten. 

Voeding

De kat is een carnivoor. Goede kwaliteit voeding zal uit veel dierlijke producten bestaan. Er zijn vele verschillende merken voer op de markt met elk een andere samenstelling. Mocht u over willen gaan op een ander merk of soort voer dan wat wij voeren dan kan ik u helpen zoeken naar een goed alternatief. 

Er zijn verschillende soorten voer die aan de kat aangeboden kan worden. Zo zijn er brokken, natvoer en vers vlees. Elk soort voer heeft zijn voor- en nadelen.
Zo zijn brokken makkelijk te geven en kunnen deze de hele dag blijven staan zodat de kat zelf kan bepalen wanneer hij wil eten. Hierdoor kan de kat zijn natuurlijke gedrag uiten door meerdere kleine maaltijden op een dag te eten. Bij de meeste brokken wordt de kat gedwongen om te kauwen, waardoor er wrijving ontstaat op de tanden en er minder snel tandplak wordt gevormd.
Katten zijn echter moeilijke drinkers en uit brokken zullen zij weinig extra vocht halen. 
Natvoer heeft als voordeel dat er veel vocht in zit, het percentage vlees over het algemeen hoger is dan in brokken en het erg smakelijk is voor de kat. Een nadeel is dat het duurder is dan brokken en minder lang houdbaar als het is geopend. 
Vers vlees is steeds meer in opkomst bij zowel honden als katten eigenaren. Het is een diepvries product wat onbewerkt gemalen vlees bevat. Er zijn meerdere lichamelijke- en gezondheidsvoordelen, zoals een betere darmflora en een mooiere vacht. Vers vlees kan vaak een oplossing bieden bij voedselallergieën. 
Nadelen van vers vlees zijn dat het in hard gevroren blokken verkocht wordt die moeilijk te delen zijn, eenmaal ontdooit niet lang houdbaar en relatief duur zijn ten opzichte van brokken. 

Soms eten katten wel eens groen. Ook kamerplanten vinden ze vaak erg smakelijk. Let wel goed op! Veel kamerplanten zijn giftig voor katten wanneer ze er veel van eten.
In de meeste dierenwinkels en sommigen tuincentra zijn speciale bakjes kattengras te koop waar ze veilig van kunnen eten. 

Vachtverzorging

De vacht van een Ragdoll is een zachte, soepele vacht die niet erg veel onderhoud vraagt. De kat verzorgt zichzelf erg goed door te wassen. Door de ruwe tong komen er veel losse haren mee. Deze slikken zij in en worden over het algemeen weer uitgepoept. Het kan echter voorkomen dat de kat een haarbal spuugt. Dit gebeurt wanneer er te veel losse haren in zijn geslikt en ophopen in de maag. Door extra te borstelen in de ruiperiode, in het voorjaar en najaar, kun je voorkomen dat de kat zelf veel haren inslikt en daardoor meer haarballen spuugt.